Lighten Our Darkness

Geplaatst op 11 december 2020

Lighten Our Darkness 

Het programma Lighten our Darkness is helaas tot nader order uitgesteld. Wij laten de informatie over dit concert op deze website staan en hopen snel een nieuwe datum te kunnen plannen.

De titel van dit programma is ontleend aan het gebed Lighten Our Darkness. Thomas Cranmer, aartsbisschop van Canterbury, schreef het in de 16e eeuw en de Engelse componist Alexander L' Estrange zette het in 2008 heel mooi op muziek. We openen er het concert mee. Centraal staat het korte requiem Lux Aeterna van de Amerikaanse componist Morten Lauridsen. Het open met het Introïtus uit de requiemmis en sluit af met het laatste deel daaruit, het Agnus Dei - Lux Aeterna. De overige delen maken gebruik van andere teksten uit de katholieke eredienst. In alle delen gaat het over licht. Lauridsen omschrijft het stuk als een verzameling meditaties, die hij schreef toen zijn moeder ernstig ziek was. Poco Più zingt de versie voor koor en orgel.

Voor de uitvaart van de Engelse koningin-moeder Elizabeth in 2002 schreef James Whitbourn het mooie stuk Eternal Rest voor koor en orgel. Felix Mendelssohn had in 1846 veel succes toen zijn oratorium Elias in première ging. Poco Più zong er in 2019 samen met onze vrienden van Collegium Vocale Zutphen een grote selectie uit. Nu zingen we een van de hoogtepunten: het dubbelkwartet Denn er hat seinen Engeln befohlen über dir. Dat engelen ons mogen beschermen op al onze wegen, is de hoop die in dit stuk doorklinkt.

De Amerikaanse dichteres Sara Teasdale schreef in 1932, enkele maanden voor haar zelfgekozen dood, dit ontroerende gedicht:

There Will Be Rest
There will be rest, and sure stars shining
Over the roof-tops crowned with snow,
A reign of rest, serene forgetting,
The music of stillness holy and low.
I will make this world of my devising
Out of a dream in my lonely mind.
I shall find the crystal of peace, - above me
Stars I shallfind.

Frank Ticheli maakte er in 2000 een mooi en intiem koorlied van.

Bleib bei uns, denn es will Abend werden is een citaat uit het verhaal van de Emmaüsgangers, die de man, die zij niet hebben herkend als de verrezen Jezus, uitnodigen om met hen het avondmaal te gebruiken. Een van de vele componisten die zich door deze tekst hebben laten inspireren is Joseph Rheinberger (1839-1901). Hij gebruikte hem voor zijn sfeervolle Abendlied. John Tavener (1944-2013) voelde zich sterk aangetrokken tot de mystiek van de Russisch-Orthodoxe kerk, waar hij ook lid van werd. In zijn muziek op de hymne Mother of God, Here I Stand klinkt de muziek van de Russische kerk duidelijk door.

terug

Eerdere programma's

Contact

Het bestuur van Poco Più bestaat uit:

Sascha Falkenhagen, voorzitter
Henny Kruip, secretaris
Marijke Corsten, penningmeester

De website wordt beheerd door Bart van Oerle

Telefoon: 06 1491 3709
E-mail: Via ons contactformulier
KvK: 09172324
IBAN: NL62 INGB 0000 1554 62